Shibumi – en matupplevelse

shibumi-logoBild från shibumi.se

Hej!
Mår ni bra? Trettondagsafton och ledighet igen för er som jobbar. Man bara måste älska röda dagar mitt i veckan, eller hur!? Vi har varit lediga sen jul både Johan och jag. Först på torsdag börjar allvaret igen.
Men på tal om ledighet, då måste man ju ta chansen att njuta maximalt. Eftersom typ alla bra restauranger har stängt den dag vi bestämde oss för att ha årsdag (i förrgår), drog vi ut på firandet detta år. Idag hade vi nämligen fått tag i ett bord på Shibumi. Jag hade snappat upp tips om både Nook (som vi var på för några veckor sedan) och Shibumi och eftersom Matbaren (vår absoluta favoritrestaurang) inte hade bord de dagar vi kollade, så slog vi till på att testa detta.
shiBild härifrån. Vi fick ett barbord (nästan längst till vänster på denna radda) och hade på så vis den bästa underhållningen i form av kockar som lagade mat både på arbetsytan framför oss och till vänster om oss i det varma köket. Första parkett om ni frågar oss.

Shibumi är, för er som inte vet, Sayan Isakssons senaste restaurang, som ligger i källaren i samma hus som Esperanto (som vi för övrigt också måste prova!) och som nu funnits i drygt 1,5 år.

Shibumi_SayanBild lånad från SvD.

Det finns mängder av recensioner (såklart!) och alla jag hittat (som dennadennadenna eller denna) lovordar stället. Det är ingen idé för mig att ge mig på en lång recension och denna kväll lät jag t.o.m mobilkameran ligga instängd i väskan hela kvällen (till Johans glädje) och istället kika i smyg på Sayan som kom ner för att lägga sin sista touch på ett par av rätterna som lämnade köket (bl.a. vårt krispiga ägg).
Visionen och den Izakaya-liknande känslan på stället som har eftersträvats är det inget snack om att dom har lyckats med. Maten är också fantastisk (både presentationerna, smakerna och formatet). Rätterna som serveras är mellanstora och rekommendationen är att ta 2-3 rätter/person och sedan dela (i stort sett alla rätter serveras så att de går att dela på två). Men efter att vår sjunde rätt var slut kunde vi inte låta bli att beställa in en åttonde och dessutom kaffe med Taru Kichi Ganbo för Johan och en misoglass till mig efter det. Även om Matbaren står kvar som vår favoritrestaurang (men det är ju en helt annan typ av mat och ett annat koncept!), så hamnar Shibumi klart på top 5-listan. Våra favoriter från kvällen är tartaren på hängmörad biff med japansk senap, vattenkrasse och löjrom, serverad på rispapper (ja, ni hör ju!), tempuramajsen och pannkakan med shortribs. Den enda besvikelsen under kvällen var när man insåg att man ätit alla sina smårätter och det var dags att lämna sina platser för att ge sig ut i kylan. Jag har dock redan börjat scanna nätet efter små trälådor, pannor och skålar att få servera mat i här hemma och funderar på hur man gör en tempurasmet på bästa sätt.
Shibumi

Bild härifrån

15629595143_e8ac5fcb84_bBild härifrån

hjärta med ekg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *