Tacogratäng och godaste guacemolen

imageHej!

Redan lördag och snart slut på denna vecka. Dagarna går i ett numera, men jag klagar inte nämnvärt utan tycker bara det är härligt att våren närmar sig med stormsteg.
Idag fick vi lunch/fikabesök av släktens senaste nytillskott med föräldrar. Dom ville såklart se bilen (eller jag kanske ska skriva att Johan såklart ville visa bilen)… det var nog ömsesidigt. Semmelfika och bebisgos på det kan ju inte bli annat än en bra lördag.

imageÅrets första, och troligtvis sista semla, med vaniljkräm och INGEN mandelmassa, mums!

I brist på fantasi till lördagsmiddagen slängde jag ihop en gammal gångbar klassiker, som jag åt hos min barndomsväns pappa för första gången när jag var typ 10 och som har hängt med sen dess. Det du behöver är köttfärs, tacokrydda, Philadelphiaost, gul lök, paprika och riven ost. Den kan säkert göras på en mängd olika sätt, men jag brukar göra enligt följande:

How to: Stek köttfärs med tacokrydda. Bred ett cm-högt lager Philadelphiaost i botten på en ugnsform. Finhacka lök och paprika (jag brukar ta röd för färgens skull i en annars ganska färglös rätt) och strö över Philadelphiaosten.imageFördela den stekta köttfärsen över och avsluta med riven ost.image

In i ugnen på ca 175 grader tills dess att osten har smält och fått lite färg. Philadelphiaosten ska smälta, liksom den rivna osten på toppen och löken ska bli tillagad (denna kan ju stekas i förväg om man vill snabba på det ytterligare). Sedan serverar jag med nachochips, salsa, gräddfil och guacemole.
imageOch så guacemolen då…. Det är inte alltid jag gör den så här (ofta blir det mest kryddad avokado), men har jag saker hemma och lite extra tid föredrar jag denna alla dagar i veckan!
Du behöver:
imageAvokado, basilika, lime (/citron) och röd lök. Chilli gör sig också fint i, men det hade vi inte hemma idag.
How to: Mosa avokadon med en gaffel så att det fortfarande finns lite struktur kvar. Tillsätt en skvätt limejuice (jag föredrar limesmaken före citron och syran gör dessutom att guacemolen inte får den bruna tråkiga färgen som avokado annars får så snabbt). Finhacka rödlök och blanda ner det tillsammans med hackad basilika.imagePepsi Max i glaset till matlagningen, godare än vilket öl eller rödvin som helst om man frågar mig.

Gå efter smak och tycke på ingredienserna. Idag tog jag 3 avokados, saften från den lilla klyftan på bilden, all basilika på bilden och drygt 1/3 rödlök. Johan tyckte den var den godaste guacan jag någonsin gjort, så jag får kalla det godkänt. 😉 Vill man ha den lite krämigare kan man tillsätta gräddfil eller crème fraîche, men vi gillar att ha den lite ”matig”.
imageimageSå, det får bli helgens middagstips och det funkar lika bra en tisdag efter en sen jobbdag som till fredagsmyset.

Ytterligare ett tips för er som inte har hört det tidigare är hur man tar hand om citrusfrukter som man inte har använt upp. I detta fall hade jag en halv lime över som jag inte ville slänga, men som brukar torka ut rätt fort om man lägger den framme/i kyl. Jag har tidigare alltid lagt in citronhalvor/lime i kylen tills jag läste detta. Ta fram en skål/liten tallrik med slät botten så att limen kan ligga dikt an mot botten.
image

Ner med limen upp och ner i skålen och ställ in i kylen.

imageDet funkar jättebra och den håller sig saftigare och fräschare bra mycket längre.

Med världens längsta inlägg, men förhoppningsvis lite nya tips till er som läser där ute, så önskar jag er en fortsatt mysig helg!

hjärta med ekg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *