Det blev som det blev….

Jodå, förkylning åkte jag på i alla fall, och det med besked. Suck! 4 pass kvar till ledighet, men nog tusan blir det gränsfall på om febern håller sig så att det blir jobb alla pass.

Men när man är sjuk, eller laddar för lil-lördag, eller har planerat att bjuda på efterrätt till helgen (eller vilken annan orsak ni kan tänkas fylla i) tänkte jag tipsa om en jättegod choklad kladd/moussetårta som jag bjöd på för ett par veckor sedan. Kan veeeerkligen rekommenderas!


Chokladmoussetårta med maräng och pistagenötter
(recept från ica.se)

Du behöver:
Botten
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad av bra 
kvalité
1/2 dl hackade pistagenötter (gärna salta)

Mousse
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
200 g hackad mörk choklad av bra kvalité

Garnering
Krossade saltrostade pistagenötter
Krossad maräng

  1. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Botten: Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
  3. Mousse: Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt.
  4. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad.
  5. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Rör till sist ner grädden.
  6. Låt botten vara kvar i formen och bre över chokladmoussen. Låt tårtan svalna och ”sätta sig” i kylen i ett par timmar.
  7. Strö slutligen över hackade, saltrostade pistagenötter och marängkross. Skär loss tårtan från formen med en varm kniv.

Tips: Jag rekommenderar bra choklad i moussen och att ha koll på botten och låta den gå 12-15 minuter kanske (20 var i mitt fall alldeles för länge). Ös på med maräng och pistagenötter till (hellre mer än mindre) och bryt av med några fräscha bär.

Hoppas ni vill testa!